© 2018 by Sari Åström - Arteeni Design

  • Arteenidesign
  • Arteeni
  • Arteeni
Search
  • Sari Åström

Virkkaussanastoa, termejä ja lyhenteitä


Virkkausterminologia on varsinainen terminologian villilänsi, ei pelkästään suomenkielellä, vaan millä tahansa kielellä. Laadin termeistä ja lyhenteistä taulukon, toivottavasti siitä on hiukan apua, mutta älä hämmenny jos taulukkokaan ei auta. Hätätilassa apuna on maalaisjärjen käyttö, kuvasta lunttaaminen ja tehokkaana oljenkortena myös kaverilta kysyminen. Tuon viimeisen kohdan voi hoitaa hyvin esim. Facen virkkausryhmissä muilta kysymällä, yleensä aina löytyy joku joka osaa ja haluaa auttaa!


Niin, terminologia on siis ihan sekaisin. Jopa englannin kielellä esim. nyppy, popcorn ja pallosilmukka termejä käytetään ihan sujuvasti sekaisin (bobble, popcorn, buff). Ohjetta tehdessä tuleekin aina tarkistaa erikoissilmukoiden ohjeista tai kuvista, että mitä silmukoita todella käytetään. Toinen sekamelska on kaikkien klustereiden, simpukoiden ja viuhkojen kanssa, toiset virkkaillaan samaan silmukkaan ja/tai ylhäältä yhteen - ja pelkästään silmukan nimen perusteella et voi tietää että millainen silmukka käytännössä on. Myös esim. popcornien, nyppyjen, klustereiden ja simpukoiden pylväiden määrät ja pituudet vaihtelee täysin tapauskohtaisesti, joten nämäkin tulee selvittää käytettävästä ohjeesta - tai improvisoida itse. Valitse aina US terminologiaan pohjautuvat termit jos suinkin mahdollista. Ne ovat lähempänä meidän käyttämiä virkkaustermejä kuin UK / Britti, joiden logiikka on joskus hankala omaksua.


Niin, sähläävät siis noita termejä maailmalla niin, että niitä on hankala suomentaa kun lähes mikä tahansa silmukka voi tarkoittaa mitä tahansa. Noh, kyllä mekin osataan!! Ensimmäistä käännösprojektia varten kun tutkittiin kuinka esim. puolipylväs lyhennetään suomeksi, niin siitäkin löytyi ainakin viisi erilaista muotoa. Sama juttu pitkän pylvään kanssa, ja valitettavasti nämä lyhenteet menee ihan iloisesti sekaisin (mm. 1/2p, 1/2-p, p1/2, pp ja puolip voi tarkoittaa puolipylvästä ja pp voi olla myös pitkä pylväs (kaksi langankiertoa koukulle, joka voi taas olla esim. pp, p2, kp...). Eli, olen pahoillani jos koostamaani listaan on valikoitunut sellaisia silmukoiden lyhenteitä, jotka eivät ole juuri niitä joita sinä olet tottunut käyttämään. Käytännössä kuitenkin suomalaisiakin ohjeita lukiessa on AINA tarkistettava, että mitä mikäkin lyhenne tarkoittaa (kukaan ei voi siis päättää, että juuri minun käyttämäni lyhenteet on oikeita, ennen kuin joku virallinen virkkausvirasto päättää standardoida termit - sitä odotellessa).

Mutta siis, toivottavasti tästä taulukosta on sinulle iloa. Laita kommenttia, jos haluat jotain lisättäväksi tai muutettavaksi!

Linkki termistön pdf -tiedostoon tässä! <== click!

Huom. pdf:n printtausta kannattaa harkita sikäli, että silloin lista ei enää päivity.

Arteenin sivuilta löytyy aina päivitetty lista.

Virkkausiloa! Sari

#Vinkit

1,051 views