Mitä tarkoittaa KAL tai CAL?

Oletko törmännyt CAL- ja KAL-termeihin ja miettinyt, mitä ne oikein tarkoittavat? Tässä blogipostauksessa avaamme hiukan mitä ne tarkoittavat ja mitä ne eivät tarkoita, sekä sivuamme muitakin yleisiä lyhenteitä.
Tämä juttu on melko pitkä ja seikkaperäinen, mutta ihan pähkänänkuoressa voi sanoa:
  • CAL (Crochet A Long), vapaasti suomennettuna yhteisvirkkaus, eli saman ohjeen virkkaamista yhdessä samalla aikataululla.
  • KAL (Knit A Long), vapaasti suomennettuna yhteisneulonta, eli saman ohjeen neulomista yhdessä samalla aikataululla.

 

 

Mitä sitten yhteisneulonta ja yhteisvirkkaus tarkoittavat?

CAL/KAL projekteissa ryhmä ihmisiä virkkaa tai neuloo samaa ohjetta.
  • Yleensä projektista näytetään etukäteen kuva ja kerrotaan yleiset tiedot kuten mitä ylipäänsä ollaan tekemässä, julkaisuaikataulu, lanka, työkalut, ja muut olennaiset perustiedot (poislukien MCAL/MKAL, näistä edempänä). 
  • Ohje on jaettu osiin ja niillä on jokin julkaisutahti. Näin kukaan ei pysty tekemään työtä muita nopeammin valmiiksi, vaan kaikki on kiinni samassa aikataulussa. 
  • Ohjeiden osia voidaan kutsua myös vihjeiksi.
  • CAL/KAL -ohjeet voivat olla joko ilmaisia tai maksullisia tai ohjeet voi olla sidottu esim. lanka/tarvikepaketin myyntiin. Erilaisia tapoja on lukemattomia.
  • CAL/KAL projekteja voi järjestää kuka vaan, esim. neule/virkkaussuunnittelijat ja -harrastajat, lankakaupat, lankavalmistajat, seurakunnat, ryhmät, jne. 
  • CAL/KAL ohjeet ovat yleensä saatavilla sähköisessä muodossa. Ohjeiden julkaiseminen osissa ei sovi kovin hyvin yhteen postitusjärjestelmän kanssa, sillä erillisten ohjeenosien postittaminen nostaisi sekä hintaa että haastaisi aikataulua. Kerralla lähetettävä ohje taas on vähän ristiriidassa yhteisprojektien ajatuksen kanssa jakaa ohje osiin ja määrätä aikataulu ennalta.
  • CAL/KAL projektien yhteydessä on yleensä aina jokin keino jakaa yhdessä tekemisen riemua, esim. Facebook- tai Ravelry ryhmä, hashtagit Instagramissa, kokoontumiset julkaisuaikataulun tahdissa lähikahvilassa jne. Yhdessä tekeminen onkin projektien ydin.

 

Mikä mysteeri?

M lyhenteiden edessä tarkoittaa mysteeriä - MCAL/MKAL, silloin lopputulosta ei ole paljastettu etukäteen, ainakaan kokonaan.

  • Mysteeriprojektit voivat tuottaa kaikenlaisia yllätyksiä, myös pettymyksiä, jos lopputulos tai ohje ei olekaan odotusten mukainen. Kannattaa perehtyä suunnittelijan tyyliin etukäteen. Tunnettujen suunnittelijoiden mysteeriprojektit ovat yleensä turvallisimpia, mutta aina uusistakin tuttavuuksista voi löytyä positiivisia yllätyksiä!
  • Jos et pidä riskeistä, voit aina odottaa muiden julkaisemia kuvia ennen omaa osallistumispäätöstä - yleensä ohjeet jäävät tarjolle vielä projektin päättymisen jälkeenkin. 

 

Mitä CAL/KAL ei ole?
Yhteisneulonta/virkkaus ei tarkoita yksittäisen ohjeen julkaisemista sellaisenaan, esim. villatakki. CAL/KAL voi koostua kyllä kokonaisista jutuista, mutta näissä projekteissa on aina useampi erillinen osa, tässä tapauksessa useampi kokonainen tuote, esim. sukat, lapaset ja pipo.

Eri ohjeista neulominen/virkkaaminen tai muu yhdessä tekeminen ilman määriteltyä ohjetta ei myöskään ole yhteisneulontaa tai yhteisvirkkausta. CAL/KAL on alunperin määritelty nimenomaan saman ohjeen parissa työskentelyyn

"Neulo jotain maaliskuussa mun julkaisemista ohjeista tai virkkaa kesällä jotain hauskaa puretusta ja uudelleenkäytettävästä langasta" - eivät ole yhteisneulontaa tai yhteisvirkkausta.

Nämäkin ovat tietenkin kivoja tapoja kohdentaa harrastusta johonkin yhteiseen, mutta näille voisi tarjota käytettäväksi nimeksi esim. virkkaustalkoot, neulontatalkoot, teemavirkkaus/neulonta, "Hanipuputsin kesäinen neulontahaaste" tai "KoukkuKoljosen virkkuukuu"... tai jopa yhteisÖneulonta* ja yhteisÖvirkkaus*. Miltä kuulostaisi?

*) Kirjoittamishetkellä 17.4.2024 Googlen haku antaa 13900 hakutulosta sanalle yhteisneulonta ja 188 sanalle yhteisÖneulonta, 1320 tulosta sanalle yhteisvirkkaus ja 45 hakutulosta sanalle yhteisÖvirkkaus. Näin yhteisölliset termit olisi vielä mahdollista eriyttää kuvaamaan muita yhdessä tehtäviä projekteja kuin CAL/KAL.

Mitä sitten viilaamaan, että onko jokin oikeasti CAL tai KAL vai jotain muuta yhdessä tekemistä? Ei kai, jos ei silläkään ole väliä virkkaatko vai neulotko; "Katso, neuloin 9 mm koukulla paidan!" Tai onko Sirpa Sirkka vai Pirkko... Oikeiden termien käyttö on tärkeää, koska se auttaa välttämään epäselvyyksiä,  helpottaa tiedonkulkua ja ymmärrystä, ja antaa ammattimaisen vaikutelman.

Terminologian villi länsi voi muuttua villimmäksi tai epäselvemmäksi, tai voidaan lähteä selkeyttämään sitä asia kerrallaan.

 

Miksi osallistua CALiin tai KALiin?

KALit ovat loistava tapa tavata muita neulontaharrastajia, jakaa edistymistä, osallistumista, riemua ja surua muiden samanhenkisten samassa vaiheessa olevien harrastajien kanssa, oppia uusia tekniikoita ja vaikka ja mitä.

Yhteisprojektit ovat myös hyvin innostavia ja koukuttavia; vertaistuki, yhdessä tekeminen ja muilta pirskahteleva innostus ja inspiraatio yhdistettynä ennalta annettuun aikatauluun antaa paljon enemmän kuin itsekseen tekeminen. Kannattaa ehdottomasti kokeilla.

Muita yleisiä lyhenteitä

  • SAL (Sew A Long): yhteisompelu
  • MAL (Make A Long): yhteistekeminen
  • WIP (Work In Progress): Keskeneräinen työ.
  • FO (Finished Object): Valmis työ.
  • UFO (Unfinished Object): Keskeneräinen työ, joka ei ehkä koskaan valmistukaan.

 

 

Lisätietoja ja vinkkejä ja linkkejä CAL- ja KAL-projektien etsimiseen

  • Facebook - Facebookissa on useita ryhmiä, jotka keskittyvät CAL- ja KAL-projekteihin, esim. KAL & CAL Suomi - Neulo ja virkkaa mukana, sekä useita projekti- tai suunnittelijakohtaisia ryhmiä.
  • Instagram -  Instagramissa on useita tilejä, jotka keskittyvät CAL- ja KAL-projekteihin. Hakutermeinä voi käyttää esim. #CAL, #KAL, #yhteisneulonta, #yhteisvirkkaus, #crochetalong, #knitalong
  • Ravelry: Ravelryssä on laaja tietokanta CAL- ja KAL-projekteista ja niihin liittyvistä keskusteluista. Hakutermeinä kannattaa käyttää CAL, KAL, CrochetALong, KnitALong, yhteisvirkkaus, yhteisneulonta...
  • Käsityölehdet ja käsityöliikkeet ja niiden verkkosivustot, käsityökurssit ja erilaiset kädentaitotapahtumat kuten Jyväskylän neulefestarit.

Esimerkkejä CAL/KAL projekteista:

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.